Terugblik Werk is Liefde-Festival

Veel mensen leven voor hun werk. Goed salaris en aanzien. Er is echter behoefte aan meer inhoud.
Ook hebben mensen van hun idee hun werk gemaakt. Waardering genoeg maar te weinig salaris.
Hoe kunnen we beide realiseren?

We werken langer, het werk verandert razendsnel. We wisselen van baan en ook vakgebied.
Hoe zorgen we dat we dat op tijd doen?
Hoe betalen we dat? Welke keuzes maken we?
Hoe zorgen we dat onze energie blijf en we  onze waarden behouden?

Over dat en veel meer ging  het Werk is Liefde-Festival op 18 april in de Gruitpoort in Doetinchem.

Wat zeiden bezoekers?

Interessant , goede sprekers, laat je even boven je werk zweven. Werk is meer dan je dagelijkse beslommeringen. Een positief geluid.

 

Op 18 april 2019 heb ik deelgenomen aan het `werk is liefde festival´ in Doetinchem; georganiseerd door „platform bloei“. Bij dezen wil ik een paar van mijn gedachten hierover delen: Ik hoorde van Sabine over de organisatie van het evenement en over het enthousiasme, waarmee de organisatie aan de slag ging om hun ideeën een vorm te geven. De verschillende thema´s van de sprekers spraken mij aan, dus ik ging me vroeg aanmelden om a) mee te doen en b) het enthousiasme en nieuwe ideeën te ondersteunen. Onder de titel `werk is liefde´ kon ik mij niet zo goed iets voorstellen. Dus, ik was benieuwd naar wat ik zou ervaren.

Wat me het meest bij is gebleven en wat ik als eigenlijk overkoepelende thema met veel potentie voor de toekomst zie was: John Elschot uitte de waarneming dat er onder verschillende mensen uit de zakelijke wereld een bepaalt behoefte bestaat in meer (levens-)inhoud. Tegelijkertijd bestaat onder de creatieve mensen behoefte in een zakelijkheid, die het levensnodige geld oplevert en dat het dus wenselijk is om deze beide groepen tot een uitwisseling te brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.

Ik kwam aan het eind van mijn reflecties over de middag op het volgende visioen uit: Een evenement waar zowel mensen uit de zakelijke wereld als ook mensen uit de creatieve wereld (=twee verschillende culturen) samen komen.

Een evenement dat georganiseerd is door gebruik te maken van de kennis hoe verschillende culturen werken. Door de sprekers van `platvorm bloei´ worden nieuwe ideeën en methodieken in zicht gebracht óf kan men zich over de inzet van bepaalde methodieken eens worden.

Deze ideeën en methodieken worden aansluitend bij het werken in gemengde groepen toegepast om de vraag te beantwoorden: hoe er een kruisbestuiving kan plaats vinden, tussen de mensen uit de zakelijke wereld en de mensen uit de “creatieve” wereld. Aansluitend vindt een presentatie plaats, waarbij de ideeën die in de groepen bij elkaar gebracht zijn, worden gepresenteerd. Op die manier alléén al vind kennismaking en uitwisseling plaats.

De kwaliteiten en ideeën van de mensen van `platvorm bloei´ kunnen overgebracht worden en dienen tegelijkertijd als tool, om zowel meteen tot uitwisseling te komen als ook gezamenlijk meer perspectieven te ontwikkelen voor uitwisseling.

De sprekers laten zien, stellen voor, inspireren. De deelnemers leren, brengen in en nemen mee. En vice versa. Het thema werk is liefde is een kapstok , want iedere deelnemer heeft een andere verhouding tot zijn werk. Er komt hier echter in het spel dat iedere cultuur andere connotaties met bepaalde woorden verbindt.