Thera Rasing

Maakt de kracht van rituelen zichtbaar

Mijn verhaal is gebaseerd op 25 jaar wonen en werken in Zambia. Als cultureel antropoloog heb ik veel onderzoek gedaan naar rituelen en spiritualiteit in Zambia, met name voor en door vrouwen. Ik heb gezien en geleerd dat rituelen en spiritualiteit belangrijk zijn. Ook in onze huidige, seculiere samenleving, waarin kerken sluiten en religie nauwelijks meer een plek heeft, hebben we behoefte aan spiritualiteit, en aan rituelen, die een uiting kunnen zijn van spiritualiteit. We kunnen veel leren van andere culturen, waarin rituelen en spiritualiteit een belangrijke rol hebben.

Rituelen en spiritualiteit zijn uitingen van verbindingen; met anderen, met de zichtbare en onzichtbare wereld om ons heen. Rituelen kunnen helpen om tot inzicht te komen, en om oplossingen te vinden voor problemen.

Rituelen kunnen ondersteunend zijn, bewerkstelligen saamhorigheid en verbondenheid. Rituelen kunnen individueel en in groepsverband gedaan worden, en geven kracht en hoop.

In mijn werk neem ik je mee op reis naar Afrika, en leg ik uit wat rituelen zijn, hoe je die kunt gebruiken om kracht en bevestiging te krijgen. Door samen rituelen te doen, worden persoonlijke bewustwording en saamhorigheid gecreeerd. Tevens vertel ik over Centraal-Afrikaanse cultuur, religie, spiritualiteit, normen en waarden in het dagelijks leven, man-vrouwverhoudingen, omgang met het milieu en Afrikaanse (ubuntu) filosofie. Ik laat je zien en ervaren wat we kunnen leren van Afrikaanse cultuur.