Workshop Rituelen

Hoe herken je rituelen?

Wat zijn rituelen?

Welke soorten rituelen zijn er?

Waarom gebruiken we rituelen?

Wat is de helende kracht van rituelen?

Laat je meenemen door mijn verhaal over cultureel antropologisch onderzoek en het ontdekken van de kracht en betekenis van rituelen.

Rituelen

Rituelen maken, vaak onbewust, een belangrijk deel uit van ons leven. We doen rituelen bij feestelijke gebeurtenissen, zoals bij een geboorte, huwelijk, slagen voor een examen, of inwijding van een nieuw huis, of bij trieste gebeurtenissen, zoals bij overlijden of afscheid nemen. We kunnen ook rituelen doen om kracht te vragen om te slagen voor een examen, bij het aangaan van een nieuwe baan of onderneming, om bescherming te vragen bij een reis, of om de overgang naar een nieuwe levensfase goed te doorstaan.

Rituelen kunnen gedaan worden bij elke kleine of grote gebeurtenis in ons leven, en bij elke overgang naar een nieuwe levensfase. Ze kunnen individueel of in een groep gedaan worden. Er zijn ook rituelen voor vrouwen, gericht op de vrouwelijke, scheppende kracht. Graag neem ik jullie mee op onderzoek naar rituelen, hun betekenis en kracht.

Wat leer je in deze workshop?

- het hoe en waarom van rituelen

- de kracht van helende rituelen

- rituelen voor overgangsfasen- en crisissituaties

- hoe je rituelen kunt toepassen in het dagelijks leven

Mijn achtergrond

Als cultureel antropoloog en gender specialist ben ik gespecialiseerd in rituelen voor vrouwen. In 2001 promoveerde ik op een studie naar inwijdingsriten voor vrouwen in Zambia. Gedurende de vijfentwintig jaar die ik in Zambia woonde, onderzocht ik veel rituelen, waarover ik drie boeken en verschillende artikelen publiceerde. Rituelen boeien mij als cultureel antropoloog en mens al jaren. Ik neem je graag mee op reis.

Gegeven door

Ik heb interesse en wil meer informatie